«El mapa de les eleccions»

«El mapa de les eleccions»

Josep Masanés Nogués. Edicions Documenta Balear.

Josep Masanés Nogués

 

Per Cristina d’@obrirunllibre

Premi Baltasar Porcel 2018, El mapa de les eleccions és el darrer llibre de l’escriptor Josep Masanés, autor que ha explorat diversos gèneres en la ficció,  però que últimament sembla trobar-se més còmode amb un tipus de narració literària que no cal definir-la amb una etiqueta per ser classificada.

La novel·la, situada en l’entorn rural del Pallars Jussà, ens explica com Miquel Clua i altres nois són empresonats a Lleida per haver decidit en el seu moment no acudir a files quan eren cridats en plena guerra civil. Novel·la narrada en primera persona, Masanés emprarà com sempre, un llenguatge culte per ambientar tant l’entorn on se situen els fets com també per definir els personatges.

La fluïdesa narrativa d’El mapa de les eleccions té força tant per la prosa de frases curtes i aspres com pel llenguatge rotund utilitzat. L’autor ens vol fer arribar un missatge: les eleccions que prenem, definiran el nostre mapa vital.

«Cada vegada que fem una elecció es dibuixa un línea en el nostre arbre de la vida.»

Però no sempre serà així. Moltes d’aquestes decisions disposen d’un component molt important i que no és altre que l’atzar.

«Les decisions, les eleccions, no són acumulacions d’errors, són un conjunt de sumes i restes impossible de preveure, de calcular a priori.»

Aquesta és una novel·la curta de poques pàgines, però amb una dificultat d’escriptura important que aconsegueix que el lector gaudeixi de cada paraula i de cada camí que ens farà veure en Miquel Clua. Un camí ple de racons i girs insospitats que bé valdran  una passejada.

***

Josep Masanés Nogués (Barcelona, 1967). Guanyador del XXIX Premi de Novel·la de Ribera d’Ebre amb La vall de la matança (Valls, Tarragona, 2012). Finalista del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2013. Guanyador del xxv Premi de Novel·la Josep Saperas amb Camins sense retorn (Barcelona, 2015). Guanyador del Premi de Novel·la Ciutat d’Eivissa 2015. Amb La paradoxa de Schrödinger va guanyar el xxiii Premi de Narrativa Joan Marquès Arbona. Resideix a Menorca des de l’any 2004. Guanyador del XXIII Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa 2015 amb La putrefacció de la llum (2016). Guanyador del Premi de Poesia Benet Ribas, LII Premis Recvll 2016 amb Radiació de fons (2017). Guanyador del Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver 2017 amb Pluja de fang. Guanyador del Premi Vila de Lloseta 2018 amb Jo tenia deu oliveres (2018). Guanyador del Premi Baltasar Porcel de Novel·la 2018 amb El mapa de les eleccions.
Share Button