El Nadal del comissari Ricciardi. Maurizio de Giovanni. La campana.

El Nadal del comissari Ricciardi. Maurizio de Giovanni. Traducció Anna Casassas. La campana.

el-nadal-del-comissari-ricciardi

Maurizio de Giovanni va néixer el 1958 a Nàpols, on viu i treballa. El 2005 guanya el premi nacional de gènere policíac Tiro Rapido amb un relat ambientat al Nàpols feixista dels anys trenta que té com a protagonista el comissari Ricciardi. Aquest relat serà després la base per escriure la novel·la  L’hivern del comissari Ricciardi, el primer títol d’una sèrie de quatre volums (L’hivern, La primavera, L’estiu i La tardor i El Nadal).

Sinopsi:

La novel·la de la venjança.

Mentre arriba Nadal, en un Nàpols on la gent es mor de gana i de fred, en Ricciardi ha d’entendre les raons i les mentides de tota una ciutat. Una ciutat que s’estén davant seu «com un immens pessebre» i on cal parlar la llengua dels morts per descobrir les riqueses i les misèries de la vida.

El comissari Ricciardi, ajudat pel sergent Maione, investiga el brutal assassinat d’un cap de la milícia feixista del port de Nàpols i de la seva dona, pocs dies abans de Nadal.

El talent narratiu que Maurizio de Giovanni havia mostrat als altres títols que ja hem publicat de la mateixa sèrie es fa ara més rotund encara en aquest volum. I és que, a El Nadal del comissari Ricciardi, de Giovanni domina com mai l’equilibri entre intriga i comprensió del gènere humà.

Ressenya:

Última novel·la de la saga protagonitzada pel comissari Ricciardi -les anteriors L’hivern del comissari Ricciardi, La tardor del comissari Ricciardi, La primavera del comissari i L’estiu del comissari Ricciardi-, Maurizio de Giovanni ens porta de nou al Nàpols de la Itàlia feixista de Mussolini, durant l’època de Nadal i on els seus habitants formen part d’un gran pessebre trist i fred. El comissari, ajudat pel sergent Maione, haurà d’investigar l’assassinat salvatge d’un cap del port i de la seva dona.

Home malenconiós, Ricciardi, aquest investigador que pot saber, gràcies al seu do sobrenatural, què han dit els morts en els seus darrers moments, és realment un personatge excepcional. Noble -de llinatge i com persona-, i molt rebel amb la situació política del seu país, el policia disposa d’una força de voluntat extraordinària i l’envolta un aire tan solitari i tendre que el lector no pot escapar del seu influx. I això té molt a veure amb el perfil i la prosa que l’autor utilitza per parlar-nos d’ell, tot narrat en tercera persona.

Les lletres són íntimes i suaus però amaguen molt patiment i dolor. De la mà d’aquest policia reivindicatiu tip amb les corrupcions que és donen entre el poder, la trama de El Nadal del comissari Ricciardi reflectirà una època mesquina i on la venjança envoltarà tota la trama, salpicant fins i tot a l’ajudant Maione: una història dintre d’una altra història que  encongeix el cor per les batalles morals que patirem.

Aquesta és una novel·la negra de les bones, protagonitzada pel que anomenaríem ‘un home tranquil i savi’ i que disposa d’un pes específic molt important a dins del llibre. Tot arrodonit per una època molt fosca a Itàlia, El Nadal del comissari Ricciardi no és només recomanable, sinó que diria que és un imprescindible pels amants del gènere negre.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *