La maledicció dels Palmisano

La maledicció dels Palmisano. Rafel Nadal. Grup62.

la-malediccio-dels-palmisano

Rafael Nadal i Farreras (Girona, 1954) és periodista, escriu a La Vanguardia i col·labora habitualment a RAC1 , TV3 i 8TV. Ha estat director d’El Periódico de Catalunya de maig del 2006 a febrer del 2010, periode durant el qual el diari va rebre, entre d’altres, el Premi Nacional de Comunicació (2008), el premi al millor diari d’Europa de l’European Newspaper Congress (2008), el premi a la millor portada de l’any de la Society for News Design (2007) i el premi al millor disseny d’Espanya i Portugal, de la SND (2007). Anteriorment, ha treballat en els principals diaris del país i ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat en empreses editores i grups de comunicació.

Sinopsi

Quan l’amor és més fort que el destí

«M’has de prometre que, si és nen, faràs veure que és teu i el criaràs com un Convertini. Li posarem Vitantonio. Només tu i jo sabrem que és en honor del meu Vito Oronzo, que l’haurà engendrat, i del teu Antonio, que li haurà donat el nom i l’oportunitat de sobreviure a la maledicció dels Palmisano».

Ressenya

Que el període d’entreguerres va ser un temps convuls, és a dir molt poc per a totes aquelles persones que els va tocar viure la Gran Guerra i la Segona Guerra mundial. Una època on, a més dels milions de morts i de famílies desestructurades, també van fer la seva aparició els règims feixistes i on es van succeir diverses crisis econòmiques.

És en aquest temps on Rafel Nadal ambienta el seu nou llibre La maledicció dels Palmisano, una especialment bella novel·la on es narra la maledicció d’una família italiana condemnada al fet que tots els membres homes morin en el conflicte: La maledizione dei Palmisano. Una saga familiar en el sud d’una Itàlia rural castigada per diversos successos històrics durant les dues guerres i on la família, i especialment les dones, tindran un gran protagonisme a l’entorn de l’Europa de la primera meitat del segle XX.

Els personatges que poblen La maledicció dels Palmisano són persones fortes, amb gran caràcter, que escolliran, a mesura que passen els anys, el seu lloc en la història. Coneixerem diverses generacions dels Palmisano i també de Convertini -dues famílies unides pel dolor i les alegries-, i veurem com evolucionen i es desenvolupen moralment. Sabrem del personatge principal, Vitantonio Palmisano, des del mateix moment del seu naixement en ple conflicte de la Primera Guerra, fins al final de la Segona Guerra. Un noi amb el qual empatitzarem fàcilment igual que amb la seva mare, la seva nonna, la seva germana i alguns amics que li envolten.

L’ambientació disposa d’un gran treball per part de l’autor ja que el paisatge és un altre protagonista de la novel·la. Recorrerem diversos pobles i regions del sud d’Itàlia i sentirem la calor sufocant i la sequera que assolarà la zona; les olors de les flors i els sabors de les fruites; les cases o la masserie dels Palmisano; les platges entre Savelletri i Torre Cane, encara que també, en l’altra cara de la moneda, sabrem dels terribles fets succeïts durant el bombardeig de Bari.

La narrativa és de gran qualitat. La novel·la, afable i serena, flueix suaument amb Vitantonio i tots dos aniran evolucionant a mesura que aquest va creixent amb els seus jocs i amb el seu despertar de la innocència, en un entorn amable. A poc a poc, quan els fets, persones i moments històrics van canviant, el protagonista anirà avançant a l’una com a reflex del que succeeix en el context i, perfectament narrat i mil·limetrat, el mateix ocorrerà amb la trama: amb la transformació de l’entorn, anirem passant per diversos estadis fins a arribar al clímax del llibre fent que aquest es llegeixi amb veritable delit.

La maledicció dels Palmisano és un llibre bell que ens donarà grans satisfaccions per disposar d’una narrativa amb una excel·lent disposició; per uns personatges entranyables i per una història familiar que es percebrà molt propera i propera. Una novel·la narrada amb gran sensibilitat.

Share Button

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *