«Lladre de mar» de Josep Masanés

«Lladre de mar»

Josep Masanés. Cossetània Edicions.

Josep Masanés

 

Per Cristina d’@obrirunllibre

Nova novel·la d’en Josep Masanés que arriba amb un nou premi sota el braç, el X Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2020. Es tracta del llibre Lladre de mar, una càlida història d’un nin de deu anys, Rafael Torelló, que els seus pares tenen fent avarques per veure si la feina li pren les ganes d’aventures. Però en el cap d’en Rafael només gira un pensament: fer-se a la mar en un vaixell de guerra. Som al segle XVIII, a l’illa de Menorca, i com que tot el que es desitja pot tornar-se realitat, l’oportunitat arribarà amb l’enfrontament bèl·lic on l’illa de Menorca passarà a formar part de la Corona espanyola de la mà del duc de Crillon. Aquest, que voldrà també envair Gibraltar, demanarà voluntaris per lluitar. Rafael, amb només dotze anys, som l’any 1782, aconsegueix allistar-se malgrat la seva edat, fent-se passar per orfe.

«—Tu —va dir assenyalant-me amb un dit gros com un plàtan—,
fora d’aquí. Ets massa xic per embarcar-te.

—Senyor, tingui pietat de mi. És que jo, pobre de mi, no tinc on
estar perquè és que jo soc orfe de pare i mare, que la mare es va morir
ara fa dues setmanes, i visc amb un oncle que em maltracta i que em
vol menys que al seu bestiar, i jo vull lluitar per la meva pàtria, Espanya, i perquè el seu destí sigui gloriós i no vull pas quedar-me aquí i
ser un assaonador d’avarques.»

I així començaran les peripècies d’un infant que veurà com les odissees que hi havia somiat no sempre seran tal com esperava. Coneixerà la por, la presó, la mort però també l’amor. Rafael Torelló es convertirà en un corsari que navegarà pels set mars.

Lladre de mar és una novel·la d’aventures on l’autor aprofitarà també per submergir-nos en el context històric de l’època. Narrada en primera persona per en Rafael, Josep Masanés farà també un exercici de qualitat acostant-nos amb aquest llibre a les grans novel·les clàssiques. Per demostrar-ho, traurà tota l’artilleria pesant i ens mostrarà l’ofici d’escriure. I ho fa amb aquells grans paràgrafs on minuciositat és important, però també ho és la descripció visual. El resultat és un repertori d’oracions enllaçades amb un llenguatge copiós on la sensibilitat també tindrà cabuda. Els personatges, també adequats al temps i a la història, es troben perfilats de forma profunda.

Lladre de mar, novel·la literària per a lectors aventurers que vulguin gaudir de la bona narrativa.

***

Josep Masanés (Barcelona, 1967) Guanyador del Premi de Narrativa Ribera d’Ebre 2011 amb La vall de la matança (Cossetània Edicions, 2012). Finalista del Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull 2013 amb Pluja de fang. Guanyador del 25è Premi de Novel·la Josep Saperas 2014 amb Camins sense retorn (Llibres del Delicte, 2015). Guanyador del XXIII Premi Joan Marquès Arbona de Relats 2015 amb La paradoxa de Schrödinger (Documenta Balear, 2016). Guanyador del XXIII Premi de Narrativa Ciutat d’Eivissa 2015 amb La putrefacció de la llum (Balàfia Postals, 2016). Guanyador del Premi de Poesia Benet Ribas, LII Premis Recvll 2016 amb Radiació de fons (Pagès Editors, 2017). Guanyador del Premi Ciutat de Manacor de Novel·la Maria Antònia Oliver 2017 amb Pluja de fang. Guanyador del Premi Vila de Lloseta 2018 amb Jo tenia deu oliveres (El Gall Editor, 2018). Guanyador del Premi Baltasar Porcel de Novel·la 2018 amb El mapa de les eleccions (Documenta Balear, 2020). Amb Lladre de mar va guanyar el X Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils Josep Lluís Savall 2020.

 

Share Button