No escatimeu el flit!

No escatimeu el flit! Pop Negre. Crims.cat

no-escatimeu-el-flit

Pop Negre (Barcelona, 1961) torna a la ficció amb No escatimeu el Flit! uns anys després d’haver guanyat els premis Just Manuel Casero de novel·la i el Recvll-Francesc Puig i Llensa de narrativa.

www.popnegre.com

@PopNegre 

Sinopsis

A punt d’inaugurar-se el Fòrum de les Cultures, Barcelona es prepara resignada per rebre un esdeveniment que la majoria de ciutadans no acaben de capir. Entretant, el periodista de successos Fèlix Barba, més conegut com França, segueix encallat amb el seu reportatge sobre els negrers de Catalunya i Tània Moll, la seva neboda, passa una temporada sense gaire feina a la divisió d’afers interns dels Mossos d’Esquadra.

Tot canvia quan dues notícies trenquen la quotidianitat informativa d’aquells dies d’hivern: una immigrant nicaragüenca és trobada en coma per sobredosi d’heroïna al costat d’un famós local nocturn i un ciutadà xinès apareix penjat pels peus a l’antic pantalà de la C.A.M.P.S.A., en el que sembla una nova venjança entre clans. Només que la noia no és drogoaddicta i el xinès no ha estat assassinat per cap màfia.

Arribat a aquest punt, el lector entra en un joc de malfiances i de presumpcions amb sospitosos de tota mena: un vigilant desaparegut, una búlgara rossa experta en arts marcials, un advocat devot de les teresianes i un empresari de la Bonanova afeccionat a la boxa. Guanyarà qui faci servir el flit al moment just.

Ressenya

Corre l’any 2004 i Barcelona i Sant Adrià del Besòs es preparen per tenir l’honor, dubtós, d’inaugurar el primer esdeveniment internacional del Fòrum Universal de les Cultures. En França —sobrenom amb què es coneix al protagonista de No escatimeu el flit!, encara que ell es digui en realitat Fèlix Barba—,  és periodista de successos d’un diari  i està preparant un article sobre els “negrers” de Catalunya: aquells indians que es van fer d’or amb el tràfic d’esclaus. Tot canviarà quan dos esdeveniments truncaran la seva rutina periodística: primer, el cadàver d’un ciutadà xinès penjat del Pont de Petroli de Badalona; l’altre, la mort d’una noia sud-americana per sobredosi, al descampat del costat d’una discoteca de Viladecans. En França té la sort de tenir informació de primera mà gràcies a la seva neboda, la Tània, que treballa a la divisió d’afers interns dels Mossos d’Esquadra encara que l’amic del periodista, en Jambo, tindrà alguna cosa a dir també.

No escatimeu el flit!, és una novel·la negra amb diferents trames que ens farà passar una molt bona estona gràcies a una narrativa neta, lleugera —per ser força ràpida—, i molt entretinguda. Pop Negre ha sabut crear diversos fils prou interessants de contingut —els negrers o els immigrants que han vingut a viure i treballar a Catalunya—, per donar cos a una novel·la de 182 pàgines que es llegirà ràpidament gràcies als casos que ens planteja d’una manera molt més que correcte i i trobant un bon equilibri entre la injustícia i l’amenitat. No tindrem procediments policials avorrits—que la seva neboda sigui Mosso no és rellevant en aquest llibre, encara que podria ser que en altres entregues, si n’hi ha, sí que ho sigui—, i la narrativa anirà fluint de manera senzilla i directa cap al seu objectiu que és resoldre les incògnites.

El protagonista principal és una persona bastant legal encara que disposa d’una història familiar torbadora. Tant que, fins i tot, els lectors podríem entendre alguna feblesa en la seva personalitat.

Tot el conjunt farà que la trama de No escatimeu el flit!, sigui una trama molt addictiva en trobar-se ben desenvolupada encara que el que se’ns planteja en el llibre tingui una càrrega de crítica social important. El perfil dels personatges —alguns d’ells potser excessivament prepotents i traçats com “molt dolents”—, dotaran de ritme a una novel·la molt visual que farà que les pàgines volin amb la lectura.

Noi, quan aparegui alguna mosca “borinera”, fes com jo: flit! i llestos. No escatimis el flit!

Entretinguda i aconseguida, No escatimeu el flit!, de Pop Negre, farà passar una bona estona als lectors.

Share Button