Entrevista a David Martí, director de l’ESEC Escola d’Escriptura de Catalunya

Entrevista a David Martí, director de l’ESEC Escola d’Escriptura de Catalunya

David Martí

 

L’ESEC Escola d’Escriptura de Catalunya acaba de sorgir com a una nova proposta de cara a les persones que tenen interès en aprendre a escriure. En quin moment se’t va acudir iniciar aquest projecte i per quin motiu?

A Europa, a diferència d’altres llocs com els Estats Units, no trobem una gran tradició d’escoles d’escriptura. A la universitat pots estudiar diferents graus de Lletres, però resulta bastant complicat trobar llocs on t’ensenyin a escriure. Aquesta realitat s’ha anat transformant durant els darrers anys, i a casa nostra ja podem trobar algunes iniciatives força interessants. La diferència és que jo he volgut crear una escola descentralitzada. Per a dir-ho d’una altra manera, volem acostar la nostra oferta formativa a qualsevol racó del territori.

Quina mena de cursos oferireu als alumnes?

Volem que els nostres alumnes assoleixen un coneixement holístic de l’escriptura. Ensenyem a escriure històries o poesia, però també volem que coneguin com funciona el sector editorial per tal de saber quines són les possibilitats reals d’acabar publicant les seves obres. Actualment la nostra oferta inclou cursos d’escriptura creativa, narrativa, poesia i marca personal, però també donem molta importància a una sèrie de cursos de lectura que parlaran de grans autores de la literatura catalana, Sherlock Holmes, Jack London o fins i tot literatura lèsbica. Volem que els nostres alumnes aprenguin que no es pot escriure bé si abans no et converteixes en un bon lector o lectora.

Pel que fa als cursos trimestrals —narrativa, poesia, escriptura creativa i marca personal— quin percentatge dedicareu de teoria i de part pràctica, respectivament?

Som uns grans defensors d’allò que deia Simone de Beauvoir: «Escriure és un ofici que s’aprèn escrivint». Per a nosaltres la pràctica és la única manera d’anar construint la teva singularitat com a escriptor, tot i que cal disposar d’unes nocions teòriques que t’ajudin a aprendre més de pressa. Per això cal que els alumnes i les alumnes es mentalitzin que, amb nosaltres, hauran d’afilar el llapis i perdre la por a escriure. També estem molt d’acord amb l’Ernest Hemingway quan deia que el millor amic d’un escriptor és la paperera.

Tots els cursos, tant els de lectura com els trimestrals, estan pensats per tal de que la gent pugui seguir formant-se amb vosaltres un cop finalitzin la opció que hagin triat?

Escriure és una carrera de fons, i de fet, mai deixes d’aprendre. Nosaltres oferim un itinerari formatiu que permet als nostres alumnes escriure el seu llibre i convertir-se en escriptors professionals, si això és el que desitgen.

Què és el que creus que us diferencia de la resta d’escoles formatives que ofereixen tallers i cursos d’escriptura?

La nostra singularitat rau en que volem posar en moviment la literatura i la cultura a través del territori. Us imagineu fer una classe de poesia al mig del Delta de l’Ebre mentre es pon el sol?  O aprendre les claus de com escriure novel·la històrica mentre fas una ruta literària pel barri Gòtic de Barcelona? Aquestes són algunes de les activitats que oferirem als nostres alumnes.

De moment els cursos no seran presencials sinó que es faran de manera virtual degut a la situació provocada per la COVID-19. Mitjançant quina plataforma podran rebre les classes els alumnes i com serà la vostra metodologia de treball?

Per un tema de responsabilitat hem decidit ajornar totes les nostres activitats presencials. Per aquest motiu oferim el format de videocurs en el que, el dia i l’hora que pertoqui, el professor i els seus alumnes es connectaran mitjançant una plataforma de videoconferència i faran la classe de forma normal.

La vostra seu principal s’ubica al Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (Tortosa). Si tot va bé i el proper any es poden fer classes presencials, on les impartireu?

Ens agrada dir que des de les Terres de l’Ebre es poden engegar iniciatives com aquesta que són d’àmbit global. Vivim en ple segle XXI i el món és el nostre terreny de joc.  Tot i això, a banda de les Terres de l’Ebre, oferirem classes presencials a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. De fet, impartirem classes allà on ens demanin.

Entre el professorat es troben professionals amb una dilatada experiència al món de les lletres, però també amb trajectòries com a periodistes, fotògrafs de viatge i, fins i tot, especialistes en marca personal. Quin criteri has tingut en compte a l’hora de fer la selecció de l’equip docent de l’escola?

El criteri principal és, a banda de la seva trajectòria professional, la passió que tenen per compartir tot allò que han après al llarg dels anys. Volem professors i professores apassionades pel seu ofici perquè tenim clar que aquesta passió és encomanadissa.

Els tres pilars fonamentals de l’ESEC Escola d’Escriptura de Catalunya són literatura, territori i cultura. Ens podries desenvolupar per què aquests pilars defineixen tan bé l’escola?

És una mica el que explicava abans. Volem posar en valor la literatura i la cultura a través del territori. I això ho farem mitjançant els nostres cursos, les rutes literàries i els retirs culturals que farem arreu de Catalunya.

Ja per acabar, on es pot inscriure la gent interessada en fer algun dels vostres cursos i tallers de lectura?

Podeu consultar tot el que fem a través del web www.escriure.cat i ben aviat trobareu el nostre podcast sobre llibres a les principals plataformes.

Redacció

 

Share Button