«Escriure. Memòries d’un ofici», Stephen King.

«Escriure. Memòries d’un ofici». Stephen King. Traducció de Martí Sales. L’altra editorial.

Stephen King

Per Cristina d’@obrirunllibre

Aprendre l’ofici d’escriure no podria estar millor explicat en un assaig que pel rei [del terror] Stephen King. De forma amena com ell sap narrar, passejarem per tota la creació narrativa d’un llibre amb consells divertits i força adients i simples com ‘llegir molt i escriure molt’, que encara que evident, molt necessari —els que llegim des de temps immemorials sabem que hi ha novel·listes, em nego a dir-los escriptors, que han llegit ben poc—.

Començarem el camí amb un ‘currículum’ literari que no biografia, ja que ens descriurà com es va introduir en l’escriptura de ben jovenet i ho anirà intercalant amb les seves propostes. És ben curiós com en King parla d’històries i no de trames, però això ja quasi seria fer spoiler i és un llibre que cal llegir de totes a totes per qualsevol persona interessada a escriure. I no cal que siguin només llibres.

Anirà també explicant-nos el seu alcoholisme i addiccions —això és ben sabut i no descobreixo res—, i deixarà molt clar que no cal estar begut ni drogat per escriure o per trencar la síndrome de la ‘pàgina en blanc’. De fet, ens assegura que ell s’ho passa d’allò més bé escrivint i que quan anava borratxo o col·locat no recorda res i per tant no pot saber si gaudia de l’escriptura d’aquell llibre i es perdia els millors moments de la mateixa creació.

Després de llegir les recomenacions d’en King, hom entendrà que la senzillesa pot ser molt difícil d’adquirir. Que intentar ser allò que no ets, és mortal per escriure un bon llibre —o altres escrits—. Que retallar és indispensable i que el talent també ajuda una mica.

Descobrirem que l’embrió d’Escriure. Memòries d’un ofici, va haver de quedar-se postergat per causes alienes a l’escriptor. I allà, a l’últim terç del llibre, si ja pensàvem que estava quasi tot dit i que ens ho havíem passat d’allò més bé com si fos una novel·la, comença la part més explosiva i entendrem que Stephen King encara no havia desplegat tot el seu potencial. Un final magnífic per un assaig sobre l’ofici d’escriure, molt King.

***

Stephen King (Portland, 1947) va estudiar Llengua i Literatura Anglesa a la Universitat de Maine, on va participar activament en les mobilitzacions estudiantils contra la guerra del Vietnam. Va treballar una temporada en una bugaderia mentre publicava contes en diverses revistes, fins que va aconseguir guanyar-se el favor de la crítica i del públic. Stephen King ha escrit més de quaranta llibres, tots bestsellers internacionals, entre els quals destaquen les novel·les CarrieEl resplandor i Misery (totes tres portades al cinema). L’any 2000 va publicar Escriure. Memòries d’un ofici, un assaig sobre el procés d’escriptura. El seu estil efectiu i directe i la seva capacitat per a ressaltar els aspectes més inquietants de la vida quotidiana l’han convertit en el mestre de la literatura de terror. Viu a Bangor, Maine.

Share Button