Hotel Metropole

Hotel Metropole. Sebastià Bennasar. Columna. 

Per Cristina d’@obrirunllibre

Un jove escriptor mallorquí, en Manuel Servera, passarà la nit de Cap d’Any del 1989 a l’Hotel Metropole de Lisboa, gràcies a la “generositat” de la companyia aèria en convidar-lo a passar la nit per causes d’overbooking al vol que l’anava a retornar a l’illa. Allà, en un decadent i luxós hotel construït el 1917 de gruixudes catifes i cortines de vellut, coneixerà a la senyoreta Katharina Fürst, una dona elegant i bella entrada en anys que una mateixa nit de Cap d’Any però del 1942 va aconseguir embarcar-se a l’Stella Maris i fugir d’una Europa en guerra, portant una valuosa càrrega cap als EUA.

En un canvi de registre, encara que les novel·les negres i les d’espionatge no s’allunyen gaire i són com una mena de cosines germanes, en Sebastià Bennasar construeix a Hotel Metropole una intriga política on ens explicarà com la ciutat de Lisboa va romandre un cau d’espies, escudada en “l’aparent” neutralitat de Portugal envers la Segona Guerra Mundial, fent de l’Hotel Metropole l’eix de les conspiracions d’espies alemanys i anglesos en un entretingut llibre que es llegirà en un tres i no res.

«Mai no hauries pogut pagar un hotel com aquell, però ara mateix, quan acabes de traspassar-ne la porta, és el darrer lloc on t’agradaria ser. L’Hotel Metropole, a la plaça del Rossio, en ple centre de Lisboa, era encantador malgrat la seva decadència.»

La progressió de la trama de l’Hotel Metropole es troba desenvolupada a través de salts temporals on coneixerem tres èpoques: la de la Segona Guerra Mundial, l’època actual que es troba narrada la novel·la —1989, any de la caiguda del mur de Berlín ara fa 29 anys—, i una tercera part que ens explicarà  la vida de la senyoreta Fürst als EUA, amb la interessantíssima peça anomenada “guerra freda cultural”: de com la CIA va fomentar el pensament democràtic recolzant a tots aquells escriptors o personatges que pertanyien a diversos àmbits culturals en favor de la democràcia.

La novel·la també serà una novel·la literària en disposar de diverses referències sobre el món del llibre. De fet, des dels mateixos protagonistes, el jove escriptor i la Katharina Fürst, bibliotecària, les al·lusions a escriptors portuguesos, occidentals i editorials de tot el món així com biblioteques, serà constant. I això serà, a més de l’argument, les petjades que faran que el lector s’ho passi d’allò més bé. Si a més a més, afegim assassinats, prostitutes de bon cor, agents dobles, i un ambient “vintage”, serà el que dotarà d’energia a un llibre lleuger, ben escrit i, fins i tot, divertit en molts moments. La veu en segona persona d’en Manuel Servera, ajudarà al fet que la lectura se senti com més propera.

Una raresa, o curiositat: Sebastià Bennasar va escriure Hotel Metropole en un quadern a mà.

***

Sebastià Bennasar (Palma, 1976). És llicenciat en Humanitats per la Pompeu Fabra (2009) i màster en Història del Món (2011) per la mateixa universitat. Ha treballat al Diari de Balears entre 1994 i 2005 i des de llavors és freelance i es dedica a la gestió cultural, el periodisme —sobretot el podeu seguir a Vilaweb—, l’escriptura, la traducció… o, simplificadament, «a pagar el lloguer escrivint i llegint en català». Ha publicat una trentena de llibres de tots els gèneres literaris excepte teatre, i destaca la seva contribució al gènere negre. Dirigeix el festival Tiana Negre.

revistabearn.com 
@SBennassar

 

Share Button