Rapsòdia per a un mort

Rapsòdia per a un mort. Margarida Aritzeta. Llibres del Delicte.

Per Cristina d’@obrirunllibre

«Is this the real life?
Is this just fantasy?
Caught in a landslide,
No escape from reality.

Open your eyes,
Look up to the skies and see…»

Rapsòdia per a un mort, número 35 de la col·lecció de Llibres del Delicte, de l’escriptora Margarida Aritzeta. Un llibre que  duu el ritme de la música entre les pàgines i entre els carrers de Tarragona per una novel·la que comença amb un fragment de Bohemian Rhapsody i que seguirà amb el compàs de la rumba gitana i de la cadència de la trama.

Tercer cas de la inspectora Mina Fuster que veurà amb força desencís com la seva vida privada pren massa relleu. Són hores baixes per la dona policia tant a la feina com a la vida personal. Per altra banda, el que semblava un atemptat terrorista es complica amb la mort d’un gitano molt respectat dins del grup de la mateixa ètnia. Tot es converteix ràpidament en una gran confusió que caldrà resoldre com més aviat millor perquè la ciutat i els carrers puguin tornar a ser com abans.

Argument d’una rabiosa actualitat, trobarem a Rapsòdia per a un mort tots els problemes actuals del país descrits amb força intensitat. Feixistes, llaços grocs, corrupció immobiliària —o també els atemptats a Cambrils i Barcelona entre d’altres—, seran els episodis que descriuran la societat actual però amb el gran encert d’incloure als gitanos de Tarragona per fer-los protagonistes com a part important de la comunitat i d’aquest llibre. L’onclo Gros, un dels personatges del llibre, ens transmetrà de seguida molt bones vibracions.

Ritme, ritme… Tota aquesta novel·la és ritme. Divertida, vibrant, amb crítica social, i amb la singularitat, i feina, de descriure els costums dels gitanos i l’argot que creiem conèixer encara que no és així. Una feina que dóna els seus fruits i converteix Rapsòdia per a un mort en una novel·la negra ràpida de llegir —fa pena acabar-la-hi—, encara que concentra tot una sèrie de temes apassionants.

Una curiositat, mentre la Margarida Aritzeta escrivia i titulava el nou llibre no era conscient del gran boom que estem vivint actualment amb Freddie Mercury. Per últim, recordar que l’autora fou guardonada recentment Creu de Sant Jordi 2018.

***

Margarida Aritzeta va debutar en la novel·la negra amb El correu de Trípoli (1990), seguida de Tie Break (1991) i El cau del llop (1992), a la col·lecció “La Negra” de la Magrana. Ha publicat més d’una trentena de novel·les (novel·les realistes, fantàstiques, de memòria històrica, juvenils). N’hi ha unes quantes d’intriga o criminals, com El verí (2002), El llegat dels filisteus (2005) o La maleta sarda (2010). El retorn al gènere negre es produeix amb el relat «L’assassinat de la venedora de cupons,» inclòs al recull Elles també maten (Llibres del Delicte 2013), d’on arrenca la saga de la inspectora Mina Fuster, que integren fins ara les novel·les L’amant xinès(2015), Els fils de l’aranya (2016), els relats «L’or del ring» (2015) i «Mala sang» (2018), i ara aquesta Rapsòdia per a un mort (2018).

Share Button