La noia que fa vint mesos que és a la presó

La noia que fa vint mesos que és a la presó. Josep Torrent Alabau. Crims.cat.

la-noia-que-fa-vint-mesos-que-es-a-la-preso

Per @latitaquelee

L’editorial Alrevés ens proposa, dins la seva col·lecció de novel·la criminal; Crims.cat, la darrera obra de Josep Torrent: “La noia que fa vint mesos que és a la presó”.

Crims.cat neix amb la idea d’omplir el buit dins el mercat editorial en català que deixà la col·lecció “La Cua de Palla”, i ho fa amb una selecció de títols que engloben tot tipus d’etiquetes i subgèneres: negre, policíac, espionatge, detectivesc, etc. En aquesta ocasió ha triat una “novel·la judicial”, la darrera obra de Josep Torrent, l’autor de la novel·la guanyadora del 1er Premi Memorial Agustí Vehí-Vila (2014): “La Sang és més dolça que la mel”, també publicada a Crims.cat.

Finalment el dia ha arribat. Arrenca el judici. Els mitjans busquen declaracions, el jurat popular, nerviós, pren notes, la fiscalia, contundent, esmola les proves, la defensa prepara els seus arguments i la magistrada, impecable, situada ja al capdavant del procés. Tot sembla a punt perquè la Júlia entri en escena i amb la seva aparició doni el tret de sortida a un judici que s’ha fet esperar massa. Un procés temut però esperat que dictaminarà el seu grau de responsabilitat en la mort de la seva ex parella.

El judici arrenca i amb ell ho fa la història principal. El lector, a la vegada que el jurat, anirà assabentant-se del  cas, però al contrari d’aquest, nosaltres no podrem evitar simpatitzar amb la processada; la Júlia, una noia jove, una mica macarra, amb un entorn poc acollidor, que no ha triat bé ni  amistats ni amors.

Vint mesos ha estat engarjolada preventivament, massa temps, sí, però es que la Júlia va matar al Pere a ganivetades, o això va confessar en un primer moment i el cas pinta força malament, sobretot si tenim en compte els escassos recursos econòmics de què disposa la família per procurar-li un bon advocat. Vint mesos tancada, espantada i desanimada, esperant sentència, acompanyada únicament del recolzament de la seva mare i del seu millor amic; l’Esteve, coprotagonista d’aquesta història.

I es que dues línies argumentals es barregen en aquesta lleugera novel·la negra; per una banda el procés judicial i el cas d’assassinat que es jutja i en paral·lel la relació entre l’Esteve i la Júlia, una relació que s’enforteix i s’intensifica tot i les dificultats a què s’enfronta.

L’Esteve també ha patit la llarga l’espera. Està convençut que la Júlia va actuar en legítima defensa i que per això la sentència, si no absolutòria serà curta. Ell la coneix bé, són amics de tota la vida, de quan petits vivien al mateix barri humil de Girona, i si bé és veritat que darrerament s’havien distanciat i l’havia deixat sola, ell sempre l’ha tingut present. Per això es bolcarà en la Júlia i en el cas, li dedicarà el temps que faci falta, anirà on calgui i sacrificarà el que sigui; estudis, pares i fins i tot la xicota. La seva debilitat per la Júlia i el seu compromís amb ella és absolut.

***

Josep Torrent Alabau ( Bellcaire dÉmpordà,1956) té publicades diverses obres per infants i joves. Per adults, ha publicat el llibre de microcontes: “Fum,pedres,miralls..”. Les novel·les policíaques “La Mirora mata els dimarts” i “Detalls culinaris” van merèixer el Premi Ferran Canyameres. Ha obtingut diversos guardons de reculls de relats per a adults i també el Premi Ramon Muntaner 2012 per la novel·la “Abans de la batalla”. És l’autor del guió de la pel·lícula medieval “1212. L’any de la croada”.

Share Button