«Tyrannosaurus» de Guillem Frontera

«Tyrannosaurus»

Guillem Frontera. Club Editor.

Guillem Frontera

 

Per Cristina d’@obrirunllibre

Club Editor recupera una de les obres més polèmiques d’en Guillem Frontera publicada l’any 1977, Tyrannosaurus. Una novel·la censurada per un capellà durant l’època franquista que va pensar que Frontera explicava la seva vida sobre els abusos exercits a menors en un seminari.

No és estrany que un abusador fes de censor en l’època franquista però fa feredat. Dóna molt a pensar en quines mans de psicòpates hem estat encara que els abusos infantils a l’església no ens agafen de nou —però sí s’han de fer públics fins a la sacietat per exterminar-los del nostre entorn i obrir els ulls d’aquells pares o familiars, encara massa confiats i cecs—.

Frontera ha revisat Tyrannosaurus per a aquesta edició i ens la presenta amb un nou epíleg deliciós, on realitat i ficció es barrejan.

En Miquel Moragas i Gori Montcada són dos nens de deu anys que ingressen en un seminari menor. El primer ho farà per decisió pròpia, ja que creu en la propaganda dels capellans que parlen de futbol i platja. El segon ho farà per decisió dels pares. Allà els nens trobaran un univers on el món exterior no té cabuda i on els secrets, els abusos i els suplicis al cos dels menuts, són recurrents.

«Hi ha un silenci angoixant dins la garriga. Un silenci que fa possible la remor de la mar, l’aleteig dels ocells entre fulles i branques de pi, el vol adormissat de mosques verdes. Hi cau a plom el sol de les tres de la tarda —ni un bri de vent remou la pols tranquil·la, la fulla seca—. Parets de marès que tanquen les quaranta quarterades de mates i pins, esparregueres i romaní just a punt de treure flor. La finca es tomba cap a la mar, que reposa en platges on creixen cards. La remor de les ones puja per la costa suau i omple la garriga de records de llibertat».

No cal dir que aquest llibre és un llibre dur, però la prosa poètica d’en Frontera alleuja la inquietud i el desassossec gràcies a una narrativa bellíssima en llengua balear. Per tant, no resta més que dir que la lectura de Tyrannosaurus suma en l’univers dels bons llibres llegits.

***

El 1977, Guillem Frontera (1945) va publicar una de les novel·les més polèmiques escrites mai a Mallorca en català: Tyrannosaurus. Club Editor la recupera ara en una nova edició revisada per l’autor que inclou un epíleg nou. Una de les coses més interessants del llibre és la datació de l’escriptura, que palesa la dificultat de publicació d’un text com aquest. Frontera data l’escriptura de la novel·la entre el 1971 i el 1972. La comença a escriure a Cala Llombards i l’acaba a Barcelona i ha d’esperar a la mort de Franco per poder-la publicar.

Share Button