Un cadàver inquiet

Un cadàver inquiet. Salvador Casas. Crims.cat

Per Cristina d’@obrirunllibre

Finalista del III Premi Memorial Agustí Vehí-vila de Tiana, i la novel·la número 38 de la Col·lecció Crims.cat, Un cadàver inquiet de Salvador Casas ens parlarà d’un pintor artístic, en Àngel Alegre, que també dedica part del seu temps a fer de mediador i a conciliar problemes entre les parts d’un conflicte. En aquest cas, un contratemps que sembla senzill com és intervenir en la separació d’una amiga de la seva companya la Susi, i que està sent assetjada per la seva parella, es convertirà en un mal son en haver de matar en defensa pròpia l’assetjador, en aparèixer aquest de nit a casa seva. Amb uns amics del difunt tan amenaçadors o més que l’ara ja cadàver, començaran a buscar-ho desesperadament sospitant de l’Àngel i de la seva aparença innocent. Per complicar-ho tot, l’Àngel  decidirà fer-se passar pel mort i, l’Orlando, que fa de pastura dels peixos de la Costa Brava, anirà apareixent i desapareixent en diversos llocs. Per altra banda, la policia començarà a treure el nas en tot aquest aldarull.

«Eren tres quarts de dotze de la nit. En aquell instant vaig sentir el timbre de la porta del pis de dalt, la que dóna directament al meu estudi. No era la trucada discreta d’algú que ve a demanar alguna cosa. Era el repic insistent de què està emprenyat i té necessitat de veure’t. Aquella tarda havia organitzat una operació d’amenaça contra un paio veneçolà que maltractava la seva esposa, una amiga de la Susi, la meva companya. El primer que em va venir al cap va ser que l’acció comminatòria no havia sortit bé. El timbre sonava i sonava. »

Narrada en primera persona pel mateix protagonista, el mediador i pintor, Un cadàver inquiet serà una novel·la plena d’embolics i de paranys que l’Àngel anirà fent i desfent de forma imprudent, encara que semblin força ben pensats, per treure’s de sobre a tots aquells que el persegueixen i que sospiten que sap més del que diu. Les idees esbojarrades del protagonista i que van deixant un rastre de morts, farà que la novel·la es llegeixi ràpidament i voldrem saber com aconseguirà  desfer-se’n del caos provocat.

Els capítols curts facilitaran una lectura àgil i divertida. Salvador Casas fa que els embolics compliquin la trama amb girs diversos i ens puja a la seva boja aventura per gaudir-la i, fins i tot, voldrem que disposi d’un final feliç cosa força complicada a causa de tots els tripijocs. Una part molt important d’aquest llibre és el perfil del protagonista. Un perfil que engrescarà i ens divertirà a parts iguals per a una novel·la curta però incansable.

***

Salvador Casas i Busquets (Santa Coloma de Farners, 1953). Des de 1994 escriu ficció; el seu gènere preferit és la novel·la negra. Ha guanyat el Premi del Col·legi d’Advocats de Mataró amb Temps difunt (2006). Ha publicat també L’impostor accidental (2007), i Samba per a un difunt (2017). Va quedar finalista del IV premi memorial Agustí Vehí-vila de Tiana de novel·la negra amb Un cadàver inquiet. Pertany al grup literari Verum Fictio.

Share Button