«El retorn del professor de ball», Henning Mankell

«El retorn del professor de ball»

Henning Mankell. Traducció de Ivette Miravitllas Pous. Tusquets Editores.

Henning Mankell

Per Cristina d’@obrirunllibre

Desconec si en el moment que Henning Mankell va publicar aquest llibre a Suècia, l’any 2000, ja sabia que patia càncer. Si més no, trobar-se a un policia, el protagonista d’aquesta novel·la, de baixa mèdica per un càncer a la llengua és commovedor, ja que Henning Mankell no va superar la malaltia i moria l’any 2015.

L’objectiu d’aquesta recuperació, publicat a casa l’any 2005, n’era senzillament la necessitat de llegir un bon policial. I entre els autors que tenia al cap, Henning Mankell, per a mi, era un dels millors. I, de totes totes, El retorn del professor de ball és una gran novel·la dins del gènere.

Fora de la sèrie “Wallander” i ambientat l’any 1999, ens trobarem que un policia jubilat ha estat assassinat cruelment. Un antic company de la policia, Stefan Lindman de baixa mèdica, intentarà esbrinar el succeït. Ben aviat Lindman trobarà una cadena de connexions entre el passat d’en Molin, així se’n diu el policia mort, i grups neonazis del present.

Cap poble neix amb una maldat inherent. Va resultar que els nazis eren alemanys. Però ningú no em farà creure que el que va passar aquí no podria haver passat a Anglaterra, o França o. ¿per què no?, als Estats Units.   

Excel·lent trama i excel·lents amaniments perquè el llibre no decaigui ni un sol minut. Henning Mankell, un professional de l’escriptura i un narrador nat, no tan sols elucubra un guió molt interessant amb la problemàtica dels nous nazis, sinó que la malaltia del protagonista, farà que patim de valent. 

Mai, mai, s’han d’oblidar els grans escriptors. I El retorn del professor de ball és una gran novel·la.

***

Henning Mankell (Estocolm, 1948-Göteborg, 2015) ha estat conegut a tot el món per la seva sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel cèlebre inspector Kurt Wallander, traduïdes a quaranta-dos idiomes, aclamades pel públic, mereixedores de nombrosos guardons i adaptades al cinema i la televisió. Tusquets Editores ha publicat la sèrie completa (composta per Assassins sense rostre, Els gossos de Riga, La lleona blanca, L’home somrient, La falsa pista, La cinquena dona, Trepitjant els talons, Tallafocs, Abans que geli —protagonitzat per Linda Wallander—, Ossos al jardí, L’home inquiet i La piràmide) al costat d’altres dotze obres, entre elles el thriller titulat El xinès i el relat autobiogràfic Arenes movedisses.

Share Button