«Els misteris de la cuina dels Kamogawa»

«Els misteris de la cuina dels Kamogawa»

Hisashi Kashiwai. Traducció de Ismael Funes Aguilera. La Magrana. 

Hisashi Kashiwai

Per Cristina d’@obrirunllibre

Kamogawa Koishi i el seu pare Nagare, regenten un restaurant amagat a Kioto que costa molt de trobar encara que dins és sempre ple. La seva cuina és deliciosa, però tots dos tenen altra tasca a la taverna: són detectius gastronòmics i recreen els plats que els seus clients recorden i que per algun motiu van lligats a moments màgics de la seva vida.

Èxit de vendes al Japó i venut a més de vint països, aquest és un llibre entretingut i força tendre. Els misteris de la cuina dels Kamogawa combina cuina amb detectius culinaris i encara que l’editorial l’ha classificat com a ‘cozy crime’ no ho és. Sí que és una novel·la molt acollidora, però no surt cap fet delictiu i molt menys una mort criminal, per posar un exemple. Per tant, és un llibre amable de detectius gastronòmics.

No caldrà buscar tampoc similituds entre els protagonistes, pare i filla, i amb altres parelles de detectius de la història de la novel·la detectivesca. Tots dos són racionals, investigadors i també deductius tot alhora. Ella, na Koishi, és una noia soltera de trenta anys i Nagare havia estat detectiu, no culinari, anteriorment i el que fa és seguir les mateixes pautes que seguia abans però ara amb sabors i aromes.

Trobarem que alguns noms japonesos així com tota la nomenclatura en general, és complicada. Amb bon encert, al final del llibre tindrem un glossari per no perdre’ns gaire. L’entorn, explicat i narrat amb la dolçor quasi habitual japonesa, amb les descripcions del  clima, els santuaris o els cirerers florits, poc ens faltarà per percebre durant la lectura, l’oreig al nostre voltant.

Al sud del país les flors del cirerer ja havien començat a obrir-se, però a Kyoto tot just havien començat a aparèixer alguns capolls. Tot apuntava que, un any més, es complirien les expectatives i, durant més de dues setmanes, no es podrien fer sortides per berenar sota els cirerers florits. 

Cuina saborosa i misteris amables. Una combinació original.

***

Hisashi Kashiwai (Kyoto, 1952) va estudiar Odontologia en la Universitat d’Osaka. Després de llicenciar-se, va tornar a la seva ciutat natal per a obrir una clínica dental. Ha escrit tota mena de llibres sobre Kyoto i ha col·laborat en programes de televisió i revistes. Els misteris de la cuina Kamogawa, ha estat traduït en més de vint països, ha aconseguit tal èxit de vendes al Japó que s’ha convertit en una sèrie de vuit novel·les i ha estat adaptada a la pantalla per la NHK TV.

Share Button