«La casa Torta», Agatha Christie

«La casa Torta»

Agatha Christie. Traducció de Cristina Sala Pujol. Columna Edicions.

Agatha Christie

 

Per Cristina d’@obrirunllibre

No cal presentar a l’Agatha Christie, la dona que ho va escriure tot sobre assassinats en la ficció. Sí que és necessari explicar que, La casa Torta, va ser una de les seves obres preferides i la considerava una de les millors (i en va escriure quasi setanta novel·les).

Aristide Leonide, un milionari grec, mor assassinat en la casa familiar on conviuen fills, néts i la germana de la primera dona. A més de ser el patriarca, disposa d’una gran fortuna i la seva mort pot perjudicar o beneficiar en algun familiar. En Charles, futur marit de la Sophia, neta d’en Leonide, i fill d’un comissari de Scotland Yard, passarà a ser un detectiu aficionat i intentarà descobrir a l’assassí.

Agatha Christie escrivia amb la precisió d’un bisturí en mans del millor cirurgià del món. Era tota una professional del misteri i sabia com fer que no decaigués una trama, fer recaure les sospites sobre diversos personatges, i aquí n’hi ha un munt, i, resumint, fer d’allò més que entretingudes les hores de lectura.

A més, La casa Torta té una part molt fosca, l’assassinat sempre ho és, però a més l’escriptora ho presenta amb un alt suspens sobre els personatges, presentant-los com persones ‘tortes’, o amb algun defecte de caràcter important (també tenim algun personatge amb defectes físics).

La casa Torta va ser adaptada per a la ràdio, BBC Ràdio 4 l’any 2008, i es va fer una pel·lícula l’any 2017. I és que la novel·la és força teatral i disposa d’una intriga notable. A més, té el nombre de pàgines adients, 280, per a mantenir el suspens i es converteix en una lectura entretinguda i de qualitat.

Una gran novel·la de misteri.

***

Agatha Christie és coneguda arreu del món com la reina del crim. Els seus llibres han venut més de mil milions d’exemplars en anglès i mil milions més en altres llengües. És l’autora més publicada de tots els temps, només superada per la Bíblia i Shakespeare. Va escriure seixanta-sis novel·les policíaques, cent cinquanta col·leccions de contes, més de vint obres de teatre i sis novel·les escrites sota el nom de Mary Westmacott. Entre les seves obres més famoses hi ha Assassinat a l’Orient Express,Mort al Nil i el que defineix el gènere, I aleshores no en quedà cap.

La primera novel·la d’Agatha Christie, El misteriós cas de Styles, va ser escrita cap al final de la Primera Guerra Mundial, durant la qual va servir al VAD (Destacament d’Ajuda Voluntària). Allà va crear Hercule Poirot, el detectiu belga que estava destinat a convertir-se en el més popular de la ficció policíaca des de Sherlock Holmes i que Bodley Head va publicar el 1920.

El 1926, després de fer una mitjana d’un llibre cada any, Agatha Christie va escriure la seva primera obra mestra. L’assassinat de Roger Ackroyd va ser el primer dels seus llibres publicats per Collins i va marcar l’inici d’una relació autor-editor que va durar cinquanta anys i va produir més de setanta llibres. Ackroyd també va ser el primer dels llibres d’Agatha Christie que es va dramatitzar —amb el títol Alibi— i va tenir un gran èxit al West End de Londres.

L’any 1930 Christie va crear un altre detectiu. Ni ella mateixa esperava que Miss Marple es convertís en la rival de Poirot, però amb Assassinat a la vicaria es va fer evident que havia nascut un altre personatge carismàtic i inoblidable.

La ratera, la seva obra de més èxit, es va estrenar el 1952 i és la més representada de la història.

El 1971 li va ser concedida la distinció de Dama de l’Imperi Britànic. Va morir el 1976.

Agatha Christie Limited (ACL) gestiona els drets literaris i mediàtics de les obres d’Agatha Christie a tot el món des del 1955, treballant amb els millors talents del cinema, la televisió, l’edició, l’escenari i les plataformes digitals per garantir que l’obra de Christie arribi al públic de maneres innovadores i amb el més alt nivell. L’empresa està gestionada pel besnet de Christie, James Prichard. Visiteu www.agathachristie.com per obtenir més informació.

Share Button