Entrevista a Jordi Cantavella, autor de ‘John Garfield en territori xeiene’

Entrevista a Jordi Cantavella, autor de ‘John Garfield en territori xeiene’

Jordi Cantavella

John Garfield en territori xeiene arrenca amb la pèrdua d’en John Garfield i la seva germana dels seus pares. Ben aviat, els dos nens son adoptats per una parella d’avis, però hauran de sobreviure a un atac de l’exèrcit americà i seran rescatats per indis xeienes… En què et vas inspirar per crear aquestes aventures? 

En un munt de coses. El fet de quedar orfe és un clàssic en bona part de la literatura d’aventures. Hi ha també un homenatge a un film fantàstic: Little big man (Petit gran home), on el protagonista perd els pares i és adoptat precisament per indis xeiene.

Crida molt l’atenció una declaració en la que afirmes que aquest llibre es dirigeix a nens i nenes de més de 50 anys. Explica’ns per què. 

Perquè realment no he volgut escriure una novel·la infantil, sinó un relat d’aventures apte per a tots els públics. Els nens d’avui dia ni s’entusiasmen per les pel·lícules del far west ni llegeixen llibres d’aventures.

Els nens de més de cinquanta anys, quan érem petits, ens tornàvem bojos cada vegada que anàvem al cinema a veure un film d’indis i cowboys, després jugàvem amb el nostre fort i els ninotets de plàstic. A banda, hi havia una meravellosa col·lecció de còmics —Joyas literarias juveniles—, de l’editorial Bruguera que ens van introduir a la literatura clàssica: del “tebeo” vam passar al llibre. Per això aquest relat és també un homenatge a Dickens, Stevenson, Salgari, Scott…

Estem davant, doncs, d’un llibre que poden gaudir els més petits i també els més grans de la casa? 

Exacte, i fins i tot llegir-lo plegats. Els pares podran fer descobrir als minyons on són totes les al·lusions al cinema i a la literatura clàssica. Serà també una manera de despertar l’interès pel cinema d’aventures que van fer vibrar els seus pares i avis.

El llibre arrenca durant el conflicte de la guerra civil dels Estats Units. Què és el que et va portar a situar la teva obra en aquest període històric? 

És un conflicte que apareix a moltes obres literàries d’aventures i moltes pel·lícules. Fou la primera confrontació bèl·lica àmpliament documentada amb fotografies. Data el final d’una època nefasta —l’esclavatge— i el principi de la era, diguem-ne, moderna.

Al llarg d’aquesta història fas molts homenatges al setè art. Què tenen per tu d’especial les pel·lícules de l’oest americà? 

Gust agredolç d’aventura, espais oberts, tot un món per descobrir.

De totes les referències cinematogràfiques que conté el llibre, quina és la teva preferida? 

La part on apareixen els xeienes és un homenatge al film que he esmentat abans, Little big man, una obra on surten gairebé tots els saborosos tòpics del western. Però n’hi ha d’altres: el jutge Roy Bean condemna a en John Garfield a una pena molt dura mentre veu un got “d’aixeca morts”. Haureu de veure el film El foraster, per saber qui és.

 Alguns dels personatges de la novel·la tenen els noms d’alguns actors i actrius, una mica oblidats, de l’època daurada de Hoollywood: John Garfield, Eleanor Parker, Melvyn Douglas…

L’obra està il·lustrada per Xavi Roca. Com ha estat l’experiència de treballar amb aquest artista amb l’objectiu de que capti l’essència de la teva història?  

Els seus dibuixos són entranyables. He escrit una història donant-li un to una mica clàssic, ell ha aportat un to modern per equilibrar el llibre. En Xavi no només ha fet unes il·lustracions precioses, s’ha implicat en la promoció de l’obra i això diu molt d’un professional. A més, és un amant del cinema clàssic i es nota.

L’editorial que publica el teu llibre, ElPoblet edicions, ha creat el Garfield Quiz a la seva pàgina web (www.elpobletedicions.com). Explica’ns en què consisteix i què poden guanyar les persones que hi participin. 

És un conjunt de preguntes que engresquen a anar una mica més enllà de la lectura del llibre. Fan venir ganes als lectors d’informar-se sobre tot el que té a veure amb la història, els personatges, els homenatges a les novel·les clàssiques d’aventures, al cinema, actrius, actors… Els premis bàsicament són exemplars del proper llibre de John Garfield, que esperem que vegi la llum: John Garfield i els pirates de Baratària.

Vas publicar John Garfield en territori xeiene per primera vegada l’any 2010 amb l’editorial Estrella Polar. Per què has decidit que ara torni a veure la llum? 

En literatura, molt sovint hi ha llibres que, malgrat tenir uns valors, passen gairebé desapercebuts. Això passa per moltes raons que ara mateix no cal especificar. Quan vaig conèixer la Berta Rubio, l’editora d’ElPoblet, li vaig explicar l’argument de la història i li va picar la curiositat. Quan va llegir-la, ella mateixa em va proposar tornar a editar-la en català i també en castellà, de moment en format ebook.

Quants llibres tens previst que composin la saga d’aventures d’en John Garfield? 

La meva intenció és escriure la vida del personatge fins que sigui un avi. És per aquesta raó que no considero aquests llibres com a infantils, sinó com a aptes per a tots els lectors. En John Garfield deixarà de ser un nen.

Ara mateix no sabria dir quantes novel·les hauré de redactar. Jo imagino al protagonista barrejat dins d’un munt de conflictes i aventures, fins i tot fora dels Estats Units. Però si no es desperta l’interès dels lectors, tot plegat quedarà inèdit. Això depèn de vosaltres, estimades i estimats.

Redacció

Share Button