«La casa sense clau», Earl Derr Biggers

«La casa sense clau»

Earl Derr Biggers. Traducció de Sílvia Aymerich i Lemos. Editorial Clandestina.

Earl Derr Biggers

Per Cristina d’@obrirunllibre

Primer llibre de les aventures del detectiu asiàtic de la policia de Hawaii, Charlie Chan, «La casa sense clau» (1925). Charlie Chan, conegut per molts de nosaltres per les edicions facsímils de Biblioteca de Oro d’Editorial Molino —amb aquell color groc tan característic i cridaner—, es va fer popular gràcies a un perfil dins de la policia d’home honorable i pacient, molt al contrari que altres malvats asiàtics tan de moda en l’època com podia ser Fu Manxú.

En aquesta primera novel·la de la saga Charlie Chan, precisament el detectiu de la policia mantindrà un perfil baix, i tot el protagonisme recaurà en John Quincy Winterslip, un jove estirat de l’alta societat de Boston que anirà a l’illa a visitar uns parents. Potser l’autor, Earl Derr Biggers, volia primer comprovar quina era l’acceptació del públic d’aquell policia valent i educat. Com l’acollida va ser bona, Biggers escriuria cinc novel·les més donant protagonisme a Chan. Posteriorment, van sorgir uns quants pastitxos i, encara més, moltes interpretacions del policia a la pantalla gran.

Quan John Quincy Winterslip arriba a l’illa, es trobarà que el seu tiet Dan, ha estat assassinat. Aviat John Quincy iniciarà una investigació pròpia i també una amistat amb el policia, senyor Chan. Quincy es deixarà seduir pel ritme i el clima de Honolulu i evolucionarà cap a una altra persona menys pedant i més empàtica —molt bons els canvis que realitza l’autor en el perfil del protagonista—.

Amb un bon ritme narratiu, on prevaldrà el com i el qui, però on el perquè tindrà una alta rellevància per la crítica implícita i explícita a la societat nord-americana, els girs i els diversos sospitosos, facilitaran una bona lectura on cal remarcar la gran ambientació de l’illa de Hawaii i l’agradable sensació que transmet mentre es llegeix aquest misteri clàssic. Un punt molt diferent d’altres novel·les d’ambients més sòrdids, oferint «La casa sense clau» alguna cosa més al lector.

***

Earl Derr Biggers (1884, Warren, EUA-1933, Pasadena, EUA) va ser un escriptor i dramaturg conegut per crear el detectiu Charlie Chan. Va estudiar a la Universitat de Harvard, on va ser membre de la revista humorística Lampoon. Després d’una època com a periodista a Ohio i Nova York, va saltar a l’escriptura. Moltes de les seves novel·les es van adaptar al teatre i posteriorment al cinema. Les novel·les de Charlie Chan, considerat el primer detectiu asiàtic de la ficció, el van portar a Hollywood, on va treballar en el guió de diverses pel·lícules basades en els seus llibres. Va morir el 1933, als 48 anys, a causa d’un problema cardíac.

Share Button