«La mirada esvaïda» de Paqui Bernal

«La mirada esvaïda»

Paqui Bernal. Nova Casa Editorial. 

Paqui Bernal

SINOPSI

“La mirada esvaïda” explora la relació entre la Sameentha, una estudiant angloíndia graduada en Arquitectura i el Pol, un jove barceloní, durant el seu viatge iniciàtic a l’Índia i la seva convivència entre Barcelona i Bristol.
L’exotisme de la cultura de la noia, la sensualitat i el poder s’entrellacen mitjançant un joc molt particular, al qual s’entreguen els dos amants a ulls clucs.
Així fins que una tercera persona que els coneix descobreix les singulars propostes d’aquest joc…

DESCRIPCIÓ DE L’OBRA

“La mirada esvaïda”  beu —en la seva estructura— de “Hablar solos” (Andrés Neuman), “Fiesta en la madriguera” (Juan P. Villalobos) i “La hojarasca” (Gabriel García Márquez), ja que les tres veus protagonistes -de la Sam, el Pol i la seva mare (Emma)- van rotant i creixen en paral·lel. Però en aquest relat  el joc de rotació contribueix a la versemblança, perquè ens submergeix encara més en l’espiral d’ obsessió de l’Emma i el Pol. Quant al contingut, la novel.la està inspirada en assajos, blocs i en l’escassa ficció que existeix sobre relacions de poder dintre la parella. Respecte del gènere, la trama —que conté algunes notes de thriller— travessa la novel.la eròtic-romàntica para convertir-se en una novel.la de formació, alhora que recrea un ambient urbà (mitjançant el seu dinamisme i la importància de les xarxes socials en l’argument). Aquestes incursions en diversos gèneres literaris ordeixen un relat àgil, “La mirada esvaïda”, que -no obstant això- aconsegueix aprofundir en el tipus de domini de l’home per l’home més sagnant: el que ocorre en el si d’una relació afectiva.

L’AUTORA

Paqui Bernal és una escriptora nascuda en Andalusia. Llicenciada en Filologia, ha estat professora de Batxillerat i EOI, però actualment es dedica a l’ escriptura en exclusiva.
Va publicar la seva segona novel.la, “La mirada vaciada” (Nova Casa Editorial) en Abril de 2021, de la qual surt a la llum la traducció, “La mirada esvaïda” aquest setembre de 2022. També és autora de diversos relats, alguns editats en Mèxic dins l’antologia “Plan de viaje. 20 voces trasatlánticas”.
Va estudiar el Máster en Creació Literària de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Abans havia cursat l’itinerari de Narrativa i Novel.la a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

 

Share Button