«La senyora March» de Virginia Feito

«La senyora March», Virginia Feito. Traducció d’Imma Falcó Garcia. La Campana.

Virginia Feito

Per Cristina d’@obrirunllibre

Considerada “la novel·la de l’any” (2022),  i el millor debut literari —és la primera novel·la de l’autora Virginia Feito—, aquest setembre del 2023 La Campana, i de la mà de la traductora Imma Falcó, treu La senyora March en català. I per curiositat, ja que no l’havia llegit, vaig decidir endinsar-m’hi, pel fet que algú s’havia pres la feina, i els diners, de treure el llibre en català. Escrita originàriament en anglès, ha estat traduïda a una pila d’idiomes i se’n diu que aviat serà adaptada per a la pantalla —sense especificar si serà per a la gran o per a la petita—.

George March és un escriptor d’èxit i la seva última novel·la està triomfant per allà on es publica. La seva esposa, la senyora March, està d’allò més orgullosa de la popularitat del seu marit fins que un dia, comprant a la seva pastisseria preferida, la dependenta li comenta que ha sentit dir que la protagonista de l’últim llibre d’en George March, una prostituta, el personatge en realitat està inspirat en ella, la senyora March. La commoció que li produeix aquest comentari serà decisiu per a sospitar que el seu marit té secrets ocults i una segona vida que ella desconeix.

I aquí és quan comença un viatge al·lucinant, o al·lucinatori, de la senyora March. Un viatge que ens portarà als lectors en una voràgine de dubtes, secrets, i altres imprecisions que ens faran ballar el cap en una novel·la on prima el suspens i la necessitat de passar pàgines per a saber si tot és real o només és una fantasia.

Ambientada suposadament a mitjan del segle passat en l’Upper East Side de Nova York, són pocs els protagonistes d’aquest llibre i, per tant, el mèrit de la Virginia Feito, és més gran, ja que pràcticament no té actors secundaris per fer omplir pàgines sinó que tot va en cercles sobre la persona de la senyora March i els seus pensaments. Comparada l’autora amb escriptores de prestigi com Patricia Highsmith i Shirley Jackson, La senyora March és un debut excel·lent.

Ara caldrà esperar veure com serà la segona novel·la perquè el llistó ha quedat molt amunt.

***

Virgínia Feito va néixer a Madrid l’any 1988, i ha viscut a París, a Londres -on va cursar Literatura Anglesa i Art Dramàtic en la Queen Mary University i va desenvolupar el seu amor per la literatura gòtica i el teatre-, a Nova York i novament a Madrid, on va estudiar Publicitat a la Miami Ad School. Ha treballat en importants agències publicitàries i guanyat diversos premis en festivals nacionals i internacionals. En 2018 va decidir deixar-ho tot per a dedicar-se a escriure en anglès La senyora March, la seva primera novel·la, que va propiciar una subhasta pels drets als Estats Units i està sent traduïda a diversos idiomes. Publicada en 2021, ha guanyat el Premi Best Novell València Negra 2022, el Premi Un Any de Llibres El Corte Inglés al Millor Debut, ha estat un dels llibres de l’any segons el Library Journal i The Times, figura entre els llibres més venuts segons el Sunday Times i Blumhouse Productions està adaptant-la al cinema juntament amb Elisabeth Moss, que interpretarà a la protagonista. La crítica estatunidenca ha comparat a Feito amb Patricia Highsmith, Hitchcock i Shirley Jackson.

Share Button