«Les calces al sol», Regina Rodríguez Sirvent

«Les calces al sol». Regina Rodríguez Sirvent. La Campana.

Regina Rodríguez Sirvent

Per Cristina d’@obrirunllibre

Un altre èxit editorial de l’any 2022, gràcies al boca-orella, que ha traspassat al llarg del 2023 —en aquests moments en català, a e-biblio, d’on l’he agafat en préstec, té el màxim de reserves, 375 persones (desconec quantes reserves pot haver-hi sobre el llibre físic, a les biblioteques de Catalunya)—. Ara s’acaba de traduir també al castellà i es tracta de l’òpera prima de la Regina Rodríguez Sirvent formada en escriptura a l’Ateneu Barcelonès i de la que se’n diu que la protagonista del llibre, la Rita Recons, és en realitat l’alter ego de la Regina.

Les calces al sol és una entretinguda novel·la sobre la vida d’una noia d’Alp, que marxa a Atlanta d’au pair, sense saber-ho, per un disgust amorós. Tampoc sap què farà amb la seva vida, ni que vol fer en un futur pròxim —li ha quedat penjada l’assignatura d’anglès de l’últim any de carrera en Psicologia—. Les aventures de la Rita de vit-i-tres anys, l’any 2007 als Estats Units, i fent de cuidadora de tres nens superdotats, omplirà un llibre generós de 464 pàgines.

Narrat en primera persona i amb un ritme que no decau durant la lectura gràcies a una narrativa senzilla, però dinàmica —trobarem algunes errades amb les descripcions de fets públics que no corresponen l’any 2007—, la Rita Recons s’anirà fent un forat en el nostre interior i voldrem saber més d’una noia atípica i infantil que en segons quins moments sembla que els nens la cuidin a ella i no a la inversa.

Així i tot, Les calces al sol és un bon debut que ha omplert pàgines i pàgines d’entrevistes a l’autora per una novel·la vitalista que no es troba exempta d’algun clixé ni tampoc de certa previsibilitat.

Divertida i acollidora —novel·la ‘cozy’?—, Les calces al sol ha estat un èxit total.

***

Regina Rodríguez Sirvent, nascuda a Puigcerdà el 1983, es va graduar en Psicologia, però després de treballar-hi durant un any va veure que no. Va marxar a viure fora per buscar-se. A la tornada va estudiar guió de cinema a l’Escac i va fer cursos de novel·la a l’Ateneu Barcelonès. Ha publicat articles, ha escrit guions de programes i ha presentat reportatges de vídeo.

A diferència de la majoria dels escriptors que comencen, no havia guanyat cap jocs florals ni cap concurs literari quan va publicar Les calces al sol, la seva primera novel·la. Un any més tard, però, i després de l’èxit de la novel·la, amb més de 30.000 lectors, va guanyar el premi de votació popular L’Illa dels Llibres.

Share Button