«L’assasí de la muntanya», Anders de la Motte

«L’assasí de la muntanya». Anders de la Motte. Traducció de Pontus Sánchez Giménez. Edicions Columna.

Anders de la Motte

Per Cristina d’@obrirunllibre

Primera entrega de la inspectora de la policia Leo Asker de l’autor suec Anders de la Motte, un antic policia reciclat a escriptor, amb un recorregut ja important dins de la ficció. La seva última novel·la, L’assassí de la muntanya, ha estat un èxit fulgurant a pesar dels pocs dies que porta publicada aquí. Un thriller policial imparable.

Època actual. La filla d’un important empresari ha estat segrestada i la inspectora Leo Asker del Departament de Delictes Violents de Malmö, es troba capficada dins del cas. La pressió mediàtica però, farà que la inspectora sigui relegada a un altre departament i el cas passarà a ser gestionat per l’elit policial sueca. Asker serà apartada i ascendida com a cap d’un departament que ningú de la comissaria sap que existeix: la Unitat de Casos Perduts i Ànimes Errants. Un grup de policies poc sociables als que ningú té en compte.

Novel·la coral de capítols molt curts i amb els flashbacks habituals en cursiva, aquest és un llibre que ja hem llegit unes quantes vegades i que segurament en llegirem unes quantes vegades més: psicòpata molt dolent que deixa figuretes pels llocs on ha comès la malifeta, per deixar empremta de la seva obra.

L’assassí de la muntanya té ni més ni menys que 616 pàgines. 616 planes que, s’ha de reconèixer, passen volant a causa d’un ritme ferotge i a les altres subtrames que donaran vida a una trama principal molt suada.

L’ambientació on passa tot també és bona i la protagonista, la Leo Asker, té un perfil ben diferent de la resta de perfils policials, i pot donar joc en les futures entregues —està clar que es busca un perfil ‘caníbal’ a l’estil Salander encara que està per veure si serà tan potent (ull, perquè totes dues són molt diferents)—.

Igualment, en aquesta primera novel·la, encara que la trama queda resolta, com novel·la negra té un forat important perquè sabrem el qui, però no el per què de la psicopatia del dolent, quelcom bàsic de tota ficció noir (sí que coneixerem el per què d’altres subtrames).

També en la ficció hem conegut d’altres departaments policials de nerds que funcionen millor que els principals, per tant, tampoc és quelcom nou.

Una nova sèrie que s’estrena amb poques novetats que no haguem vist abans.

***

Anders de la Motte (1971), antic agent de policia, va debutar el 2010 amb el premiat thriller Game i des de llavors és un dels escriptors de novel·la negra més estimats de Suècia. De la Motte és l’autor de diverses sèries de ficció policíaca, amb gran èxit de crítica i públic, entre les quals Skåne Quartet, publicada el 2022 i ja traduïda a diverses llengües. L’assassí de la muntanya és la primera entrega de la seva esperada nova sèrie Unitat de Casos Perduts.

Share Button