«Ulls verds», Joyce Carol Oates

«Ulls verds». Joyce Carol Oates. Taaducció de Josep Sampere. L’altra editorial. 

Joyce Carol Oates

Per Cristina d’@obrirunllibre

Considerada una de les millors novel·les juvenils de l’any 2003 sobre maltractaments, sota la mirada d’una adolescent que no sap exactament què ocorre entre els seus pares, aquesta és una novel·la colpidora pel que viuen els infants i joves quan l’horror entra per la finestra i s’instal·la dins d’una llar.

Joyce Carol Oates es va inspirar per escriure Ulls verds, en el cas de O. J. Simpson jutjat per l’assassinat de la seva exesposa i un amic d’aquesta, i on Simpson va ser declarat no culpable.

La Francesca, o Franky com li agrada a ella, de quinze anys, creix dins d’una família privilegiada econòmicament, amb els seus pares, la seva germaneta Samantha i el seu germà Todd, més gran que ella i fill de l’anterior matrimoni del seu pare. Quan els pares se separen, Franky prendrà partit pel seu pare i entendrà que és la mare la culpable de tot i la que els ha abandonat.

Novel·la curta que ens farà patir a causa d’un molt bon maneig del suspens, de seguida entendrem, els lectors, que allò no acabarà gens bé.

La veu de la Franky es una veu d’adolescent que a més està agreujada per l’odi que va sentint a mesura que passen els dies cap a la seva mare —i de manera injusta com estem observant nosaltres—. Tot gira en la mateixa roda repetitiva d’amor i odi, amb els sentiments encara més alterats, si cap, de l’adolescència.

Aviat tindrem resposta —el llibre té només 224 pàgines—, ja que Joyce Carol Oates sap controlar molt bé la paciència del lector i és com si ella mateixa no pogués continuar jugant  amb el patiment de la Franky i la Samantha.

Finalment, l’autora, farà que la Franky faci una recerca pel seu compte i la novel·la tindrà un final molt inquietant.

***

Joyce Carol Oates va néixer en Lockport, Nova York, en 1938 i és una de les grans figures de la literatura contemporània estatunidenca. És autora de més de mig centenar de novel·les, més de quatre-cents relats breus, més d’una dotzena de llibres de no ficció, onze llibres de poesia i nou obres de teatre en més de cinc dècades de treball. Ha estat guardonada amb nombrosos premis, com el National Book Award, el PEN/*Malamud Award, el Prix Dona Étranger i, a Espanya, amb el Premi BBK Ja! Bilbao pel «moderníssim humor negre de la seva obra» i el Premi Pepe Carvalho 2021. L’any 2010 va rebre la National Humanities Medal, el més alt guardó civil del govern estatunidenc en el camp de les humanitats i, l’any 2012, el Premi Stone de la Oregon State University per la seva carrera literària. Alfaguara va iniciar en 2008 la publicació de la seva obra amb la magistral novel·la La filla de l’enterramorts, a la qual han seguit Mamà, Infidel, Ocell del paradís, Memòries d’una vídua, Una bella donzella, Blonde, Germana meva, El meu amor, Dona de fang, Carthage, Màgic, Ombrívol, Impenetrable, Rei de Piques. Una novel·la de suspens, Un llibre de màrtirs americans, Riscos dels viatges en el temps, Delatora, Babysitter i, Nit.

 

Share Button