«Les dones Weyward», Emilia Hart

«Les dones Weyward»

Emilia Hart. Traducció de Marta de Bru de Sala i Martí. Columna Edicions. 

 

Emilia Hart

Per Cristina d’@obrirunllibre

«Les dones Weyward» és una novel·la generacional sobre tres dones que han viscut en diferents segles, però que comparteixen un mateix secret. També la novel·la es pot classificar com a realisme màgic, ja que totes tres dones comparteixen un do. Un do pel qual, a la primera d’elles, l’Altha, segle XVII, es veurà perseguida per la cacera de bruixes.

La resta, la Kate segle XXI i la Violet segle XX, compartiran protagonisme amb l’Altha en una novel·la coral on també es parlarà de violència masclista i de la llibertat femenina en tots els tres segles.

El títol del llibre i l’argument, és una clara referència a “Les tres bruixes” del Macbeth de Shakespeare, “The weyward Sisters, hand in hand”, on l’escriptor possiblement va ser influenciat pel folklore escocès. Una connotació “dolenta” a Macbeth, però aquí, a «Les dones Weyward», es convertirà en un clam de llibertat en ser tres dones que viuen uns moments molt durs.

Els capítols, en tenir veus diferents cada un d’ells, tallarà la intensitat de cada història al canviar de veu, però, a la vegada, també afavorirà la necessitat de voler saber-ne més de cada una d’elles. Potser, la vida menys captivadora serà la de l’Altha encara que això no vol dir que no sigui interessant.

La Kate s’està mirant al mirall quan de sobte sent un
soroll.
La clau girant dins del pany.
Els dits li tremolen mentre s’afanya a retocar-se el maquillatge; uns fils de rímel fosc se li enreden a les pestanyes
inferiors.
A la llum groguenca veu com la sang li batega al coll,
sota el collaret que ell li va regalar pel seu últim aniversari. La cadena és platejada i gruixuda, i la nota freda sobre
la pell. Durant el dia, mentre ell està treballant, no se’l
posa mai.
La porta d’entrada es tanca. Les seves sabates trepitgen
el terra de fusta. El vi raja dins d’un got.
La por li batega dins del cor com si fos un ocell. Respira
profundament i es toca la cicatriu del braç esquerre. Somriu
una última vegada mirant-se al mirall del bany. No pot deixar que noti que res ha canviat. Que alguna cosa no rutlla.

La qualitat de l’escriptora és, en aquesta novel·la, molt bona. L’habilitat comunicant el que ens vol explicar és efectiva i ens veurem involucrats en unes trames, tres, que seran addictives.

«Les dones Weyward» és una primera novel·la ben interessant i entretinguda.

***

Emilia Hart és una escriptora britànico-australiana. Va néixer a Sydney i va estudiar literatura anglesa i dret a la Universitat de Nova Gal·les del Sud abans de treballar com a advocada a Sydney i a Londres. Hart es va graduar al curs d’escriptura de Curtis Brown Creative. Els seus contes s’han publicat a Austràlia i al Regne Unit. Viu a Londres. «Les dones Weyward» és la seva primera novel·la.

Share Button