L’estilita

L’estilita. Uri Costak. Amsterdam Edicions.

Per Cristina d’@obrirunllibre

«Tot va començar amb un llamp. O dins d’uns ulls. O en el vol d’un pardal a l’hora baixa. Ningú no ho podria fixar amb exactitud. Però va començar, a la fi, en algun moment i per aquesta raó tenim l’oportunitat d’explicar aquesta història.»

Un llamp destrueix la joia de la corona del petit poble francès de Gyors de la Montagne: una estàtua al bell mig de la plaça Major que representa a un cavaller medieval, el compte Italo Rodari. El comerç al voltant del cavaller, és el gran negoci de la petita vila. Milers de persones vingudes d’arreu han visitat l’estàtua i l’han fotografiada des de tots els angles possibles; els souvenirs, postals, miniatures o samarretes, han perdut la seva raó de ser. L’alcalde i el seu assessor, veuen amb preocupació com el símbol de la comarca ha quedat fet miques i com només roman la columna, buida i sola. Però poc temps després, els veïns del poble veuran amb sorpresa com un home de cabells blancs, vestit amb parracs i assegut en la posició del lotus, ha pres possessió del pilar emulant a Simó Estilita —un sant que va viure 37 anys sobre una columna fent penitència—.

L’estilita és la primera obra del periodista Uri Costak. Una petita meravella de 152 pàgines plena d’al·legories on podrem reconèixer en molts paràgrafs al·lusions a problemes actuals i on cadascú podrà fer la seva personal i íntima interpretació. Escrita amb una narrativa suau i fluida, és una delícia llegir aquest llibre que transmet pau i llibertat en poder veure a través dels ulls de l’auster i solitari home dalt de la columna, un món més gran, més lliure i més sobirà.

Els personatges de L’estilita ben poden representar qualsevol societat d’un poble o d’una ciutat en l’època actual. La repercussió als mitjans i xarxes socials de la possessió de la columna per part de l’asceta, ens recordarà com avui en dia és gairebé impossible amagar res i on un fet extraordinari no pot passar desapercebut ni menys encara no donar la nostra opinió. En canvi, tot l’aldarull que es percep per la gent, contrastarà amb la pau i serenor del rodamón des de la seva talaia i veurem com el món, evidentment, és molt més gran i viu que no pas una pantalla.

L’estilita és un llibre que transmet una intensa dolçor. Una molt bona primera obra d’en Uri Costak.

 ***

Uri Costak (Barcelona,  1973). Llicenciat en Periodisme, tota la seva carrera professional ha pivotat al voltant de la creació de continguts. Com a periodista ha treballat de reporter en La Vanguardia i de guionista en la Cadena Ser. Ha treballat en l’àmbit de la comunicació empresarial i institucional i com a director creatiu de diferents agències de publicitat. També imparteix classes en el Màster en Estratègia i Gestió Creativa de la Marca (UPF-BSM) i a l’Escola Elisava. L’estilita és la seva primera novel·la.

Share Button