Tothom et recordarà

Tothom et recordarà. Andreu Martin. Crims.cat

Per Cristina d’@obrirunllibre

Tothom et recordarà, última novel·la de l’autor Andreu Martin de la colecció Crims.cat en català, d’Alrevés Editorial. Una novel·la que ens arriba amb un premi sota el braç, el de Ciutat de Vila-real 2018, per una ficció ambientada en una Barcelona post 17A —l’atemptat de La Rambla—, i propera a les eleccions catalanes del 21D.

A l’Andreu Martin no li agrada massa parlar dels arguments de les seves novel·les i prefereix que sigui el lector qui descobreixi la trama. És per aquest motiu que no aclarirem quasi res de l’entrellat de Tothom et recordarà, encara que sí que explicarem que el llibre destapa una investigació antiterrorista i que parlarà dels confidents policials i els diversos graus, o categories, que tindran en la seva tasca d’infiltrats.

Com escrivia jo mateixa fa pocs dies, no sé si Tothom et recordarà, és una de les millors novel·les de l’escriptor Andreu Martin, ja que no he llegit tota la bibliografia de l’autor. Tampoc sé si és una de les seves preferides —l’he sentit parlar en diverses ocasions abans de publicar aquesta última sobre quines són les predilectes—, però sí que es pot dir ben clar que Tothom et recordarà m’ha semblat una meravella i per diversos motius.

Els personatges del llibre són un punt molt fort en disposar de diversos perfils com poden ser els deprimits, els optimistes o els que senten odi. També aquells que els mou la tendresa, la luxúria o la prepotència. Els diligents, els amargats… Tot un ventall d’emocions i sentiments en una novel·la on les fases d’execució de les tasques policials són molt importants per assolir la culminació de la investigació. Sabrem de la incompatibilitat, ara ja quelcom personal, entre cossos policials però també coneixerem de mals policies i d’altres, per sort, molt millors. 

Un altre punt fort és l’estructura narrativa i les veus per cada una de les línies argumentals. Podrem trobar des de documents, reunions, o el desenvolupament i diàlegs dels personatges dins de la trama. Un ordre que donarà rapidesa al timing del llibre que disposa d’un ritme imparable.

332 pàgines explosives per a una molt bona novel·la negra.

***

Andreu Martín (1949) és escriptor especialitzat en novel·la negra des que, el 1979, va publicar Muts i a la gàbia. El 1980 va rebre el Premi Círculo del Crimen per Pròtesi, que va ser adaptada al cinema per Vicente Aranda, i posteriorment ha escrit nombroses obres del gènere que han estat guardonades, com Si és o no és (amb el Deutsche Krimi Preis International a la millor novel·la policíaca publicada a Alemanya), Barcelona connection y L’home que tenia raor (les dues amb Premis Hammett concedits per l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs), Bellíssimes persones (que, a més del Premi Hammett també va rebre el Premio Ateneo de Sevilla) o De tot cor (Premi Alfons el Magnànim). També ha fet incursions en el gènere eròtic amb Espera, ponte así (Premi La Sonrisa Vertical), en el gènere esportiu amb Hat trick i, sobretot, en l’àmbit de la novel·la infantil on, juntament amb Jaume Ribera, ha creat el personatge Flanagan, la primera novel·la del qual, No demanis llobarro fora de temporada, va rebre el Premi Nacional de Novel·la Juvenil.

Share Button