Males decisions

Males decisions. Susana Hernández. Crims.cat

Per Cristina d’@obrirunllibre

Susana Hernández (Barcelona) ha estudiat Imatge i So i Integració Social, Investigació Privada i Psicologia. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació exercint de crítica musical, redactora d’esports i locutora de ràdio. Ha publicat les novel·les: La casa roja (LcLibros, 2013), premi Ciutat de Sant Adrià 2005, La puta que leía a Jack Kerouac(Lesrain, 2007 / LcLibros, 2012), Curvas peligrosas (Odissea, 2010 / LcLibros, 2017), Contra las cuerdas (Alrevés, 2012), finalista a la millor novel·la de València Negra 2013, i Cuentas pendientes (Alrevés, 2015), guanyadora del premi a la millor novel·la negra de Cubelles Noir 2016 i finalista a la millor novel·la de Tenerife Noir 2016, Salamanca Negra 2016 i premis Novelpol 2016.

Així mateix, ha participat en diverses antologies: Elles també maten (Llibres del Delicte, 2013), Fundido en negro (Alrevés, 2014), Diez negritos, nuevas voces del género negro español (Alrevés, 2015), Obscena, trece relatos pornocriminales (Alrevés, 2016), Lecciones de asesinos expertos (L’Esfera Cultural, 2016), Barcelona, viatge a la perifèria criminal (Alrevés, «crims.cat», 2017) i Hnegra (Alrevés, 2017).

És autora de les peces de teatre breu El ascensor i La prueba.

Imparteix tallers literaris des del 2011.

SINOPSI

Tot havia estat calculat a la perfecció, i, en principi, res no podia fallar. Enmig de la boira i la fosca d’un petit indret a prop de Vic, l’Àxel Badia, primogènit desheretat d’una de les famílies més poderoses de la comarca, i la Lisa, la seva dona, amb un passat d’allò més tèrbol, decideixen jugar una mala passada al germà petit i hereu del clan: raptar el seu fill per un bon grapat de calés. El problema és que no comptaven amb l’element humà i que, de vegades, les coses no surten mai com un les planeja.

Males decisions és la història d’un segrest, però també és l’anàlisi profunda d’uns sentiments inquietants, traumàtics i malaltissos que decidiran el destí de tota una família. Agafeu-vos ben fort, perquè el camí, sovint, amaga girs inesperats.

RESSENYA

Les novel·les negres ambientades en localitats que no són grans ciutats i on l’ambient és més opressiu, són novel·les força atraients. Allà on fins i tot, fugir d’un mateix, és missió impossible. Són novel·les que permeten créixer als personatges i aquests omplen l’entorn. Les veus i les angoixes dels protagonistes és tripliquen sense els sorolls d’una gran ciutat i un pot centrar-se més en el que està passant. Aquest és l’ambient de la nova novel·la de l’escriptora Susana Hernández. Escriptora amb una bibliografia extensa com novel·lista i dramaturga que ara, amb Males decisions, s’estrena en català i amb una novel·la negra contundent, rabiosa i, encara que soni a clixé, de la que un no pot desenganxar-se. Una novel·la coral de capítols molt curs i on sabrem en cada moment què pensen els personatges. Un llibre àgil que es llegeix d’una atacada.

L’Àxel Badia, primogènit d’una família acabalada de la comarca, ha estat desplaçat per al seu germà petit i aquest és qui porta la fàbrica dels pares. L’Àxel té una companya, la Lisa, amb un passat inquietant però l’Àxel es troba enganxat de forma malaltissa a la dona i no sabrà dir que no quan aquesta li proposa segrestar el fill del seu germà a canvi de diners i així restablir moralment l’ofensa per no ser l’hereu familiar i poder disposar d’un respir econòmic.

I d’aquesta manera comença una història fosca i bruta on tots els personatges, lÀxel, la Lisa, el germà de l’Àlex, la seva dona… tenen alguna cosa a amagar. Els fets succeïxen amb una rapidesa quasi incontrolable i anirem descobrint tot el que s’amaga en un petit indret proper a Vic.

La narrativa disposa d’un estil acurat. Les oracions juntament amb la cuidada posada en escena de la trama, farà gaudir de la lectura.

«Tota la vida he tingut fe. En el futur, en el meu matrimoni. Tot anirà bé perquè sí, perquè som bones persones i no ens mereixem cap mal. 

He estat una ingènua i una tòtila.

La vida no va així».

Males decisions, un llibre recomanable per tots aquells lectors que gaudeixin de la novel·la negra ben desenvolupada i escrita.

 

Share Button