Sang freda

Sang freda. Biel Cussó i Ventura. Crims.cat

Per @latitaquelee

La col·lecció de novel·la criminal de l’editorial Alrevés, Crims.cat en català, afegeix al seu catàleg “Sang Freda”, la tercera obra de l’escriptor barceloní Biel Cussó. Aquesta sorprenent història —presentada anteriorment sota el nom d’un dels protagonistes, Vladimir— fou mereixedora del IV Premi Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana. Tot un mèrit de l’autor perquè es tractava de la seva primera incursió en la novel·la negra.

Amb què ens trobarem? Primer de tot dir que estem davant d’una novel·la breu i directa que s’escapa una mica dels tòpics del gènere negre, i que ho fa afegint a la trama un puntet sobrenatural o, millor dit, un puntàs d’experiències místiques inexplicables.

Tres personatges són els que es reparteixen l’acció i el protagonisme, cal dir que potser de forma desigual, a través de l’intercalat dels capítols. Tres personalitats molt diferents i allunyades que acabaran creuant-se en aquesta esbojarrada i fosca història.

En Vladimir, segurament el personatge més treballat, és un assassí a sou que es disposa a executar un últim encàrrec a priori senzill. El seu passat fosc a la freda Sibèria ens arriba fragmentat i confús gràcies al mateix protagonista. Li intuïm un cert desequilibri mental, un trauma no superat, alguna peça dins seu no ben bé acoblada. Se’ns escapa el què, darrere una espessa boira que sembla surar a l’ambient.

L’Aniol Puigmartí és l’objectiu del Vladimir, el creador i gerent d’una empresa que és tot un monstre tecnològic. Un home de negocis, segur d’ell mateix, que viu una realitat anys llum de la del sicari. La sorpresa nostra però, serà comprovar que els dos homes, procedents de dos mons tan dispars, comparteixen un tret que s’escapa a tota lògica. No ho desvetllarem aquí, no patiu, només dir-vos que com tracta aquest tema irracional l’autor és tot un  “enganxe”.

El tercer en discòrdia és en Francesc, un agent de trànsit frustrat condemnat a tenir cura d’una mare aclaparadora. El personatge, el més lleuger dels tres, mentre suporta dia sí i dia també les burles dels companys deixa volar la seva ment imaginant-se que forma part de la policia d’homicidis, el seu veritable somni inabastable.

La novel·la és senzilla sí, però està ben encaixada. Diverses trames es mantenen vives fins al final durant les seves 177 pàgines. L’assassinat per encàrrec de l’empresari, el passat del Vladimir, el paper que ha de jugar l’agent de trànsit, i sobretot, d’on ve i que és la capacitat psicològica que semblen compartir els protagonistes.

***

Tot i haver cursat carreres tècniques (Arquitectura Superior i Disseny Multimèdia) i tenir entre les seves aficions la música i les matemàtiques, en Biel Cussó (Barcelona, 1979) ha sigut sempre un amant de fer trenca-closques amb les paraules. El seu debut literari va ser el 2012 amb la publicació del primer volum de la saga d’aventures Mindrä. Amb Sang freda inicia el seu recorregut dins del gènere negre amb una història fosca, freda i sanguinolenta que gira al voltant de tres personatges de psicologia complexa.

Share Button