«Veus de mort als Encants Vells», Sylvia Lagarda-Matta

«Veus de mort als Encants Vells»

Sylvia Lagarda-Mata. Editorial Comanegra.

Sylvia Lagarda-Mata

Per Cristina d’@obrirunllibre

Un Auguste Dupin que parla català perquè ha viscut a Perpinyà. Una ciutat emmurallada. Una llegenda, la del llibreter assassí. Som al 1840 i la ciutat és Barcelona.

Premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona en la seva segona edició, Veus de mort als Encants Vells de l’autora Sylvia Lagarda-Mata és un thriller històric de qualitat publicat per l’editorial Comanegra. Un llibre que fa que el temps perdi la seva condició.

L’argument ens parlarà d’un Auguste Dupin que arriba a Barcelona per investigar la mort d’un llibreter al qual han llevat la vida per a prendre-li un llibre. Encara que bibliòfil, Dupin no comprèn com es pot matar algú per aquest motiu. En uns moments d’exaltació per les bullangues i pels abundants personatges sospitosos que s’apleguen a la ciutat, a Dupin el vencerà a vegades la melancolia.

Ambientada de manera exquisida i acreditada, Barcelona es converteix en un personatge més de la novel·la —i en aquest cas no és un clixé assabentar-ho perquè és un dels motius per haver-ne guanyat el Premi Santa Eulàlia—. Altres motius són una trama molt ben entrellaçada amb els esdeveniments de l’època, uns personatges creïbles, sobretot el d’Auguste Dupin molt airós, i una narrativa que no decau en cap moment i on fins i tot mostra lirisme quan Dupin sucumbeix a la pena.

El personatge d’Auguste Dupin mereix una petita apreciació sense caure en explicar més del que caldria. I és que poques coses ens han arribat sobre el personatge fins avui. De fet, Dupin no disposa d’un perfil vistós com el d’altres detectius —recordem a Sherlock Holmes—, però si que se’ns va deixar moltes pistes gràcies a les tres aparicions en els relats d’Edgar Allan Poe. Racional, deductiu —pot endevinar què està pensant algú altre—, i és altament intel·ligent. Però també melancòlic. Sylvia Lagarda-Mata, defineix al personatge de manera deliciosa i entranyable, i a més deixa constància de la seva condició com a primer detectiu de la ficció literària fent alguna picada d’ullet.

Veus de mort als Encants Vells és un llibre apropiat per a tots aquells amants de la novel·la detectivesca i de la Barcelona aïllada del món per les portes que la tancaven amb pany i forrellat. Per la llegenda del primer assassí serial de la Ciutat. Una ciutat ja quasi desconeguda, però que va ser; que va viure.

Una novel·la que és moltes coses més i que no s’ha de deixar escapar.

***

Sylvia Lagarda-Mata ja era una de les principals cronistes i divulgadores de la història de Barcelona. Concretament, de la Barcelona fosca i criminal. Amb aquesta novel·la, guanyadora del Premi Santa Eulàlia de Novel·la de Barcelona, fa un pas decisiu entre les millors narradores del país.

 

 

Share Button